PSIHOTERAPIJSKI, SAVJETOVALIŠNI I EDUKACIJSKI CENTAR

Neurolingvističko programiranje

Vjerujem da ste se do sada imali prlike susresti s nazivom neurolingvističko programiranje ili skraćeno NLP. Sigurno ste čuli i da se radi o modelu koji se koristi kako bismo potaknuli vlastitu izvrsnost te bolje razumijeli i razvili vlastiti model svijeta. No dobro je znati i neke stvari o njegovom nastanku.

NLP – Neurolingvističko programiranje

Matematičar Richard Bandler i lingvist John Grinder 70-ih godina prošlog stoljeća razvili su neurolingvističko programiranje (NLP) kao psihološki model komunikacije koji je nastao iz temeljite analize uspješnih metoda rada terapeuta s područja humanističkog usmjerenja. Pojasnimo to ovako…

Svatko od nas pojedinačno svoju okolinu doživljava kroz svoju “subjektivnu stvarnost”. Svojim čulima primamo razne informacije i podražaje koji prolaze kroz živčane puteve prema mozgu gdje se filtriraju i obrađuju stvarajući naš vlastiti utisak i doživljaj stvarnosti (neuro). Svoje subjektivne utiske iskazujemo govorom (lingvističko) dok su naša iskustva i vlastiti individualni način ponašanja sadržani u najvažnijim područjima našeg tijela i duše gdje se skladište i razrađuju. Upravo njih moguće je prepoznati i promjeniti (programiranje).

Sada se pitate kako to izgleda na vama?

Prođimo zajedno jednu priču o učenju u pet koraka, Portie Nelson. Dok čitate ove korake dobro je da budete opušteni kako biste na kraju odgovorili za sebe koju od mogućnosti ćete odabrati?

Prvi korak: hodam ulicom… Na pločnku je duboka rupa. Upadam unutra. Izgubljena sam. Za mene nema nade. Nisam ja kriva. Traje vječno dok ne izađem van.

Drugi korak: hodam istom ulicom. Na pločniku je duboka rupa… Pravim se da je ne vidim. Opet upadam. Ne mogu vjerovati da sam opet upala, ali nisam ja kriva! Još uvjek mi treba jako dugo da izađem van.

Treći korak: hodam istom ulicom. Na pločniku je duboka rupa…Vidim je! Opet upadam unutra, iz navike. Oči su mi otvorene. Znam gdje sam. Sama sam kriva. Odmah ozlazim van.

Četvrti korak: hodam istom ulicom. Na pločniku je duboka rupa… Zaobilazim je.

Peti korak: Hodam nekom drugom ulicom.

Možda primjetite koliko ste već imali pozitivnih iskustava u različitim područjima životnog učenja. I zato ne morate vjerovati da su sve generalizacije o čovjeku laži.

Svaki je čovjek jedinstven. Živi u svojem jedinstvenom svijetu kojeg izgrađuje na osnovu vlastitih čulnih doživljaja i individualnog životnog iskustva, baš kao i ti. Dok sjediš ovdije i čitaš ovaj blog, i sve oko sebe čuješ i vidiš, u stanju si osjetiti mir u sebi. Sigurno razumješ o čemu se radi. Treba bolje razmisliti prije nego što počneš raditi na sebi. Ti to možeš, zar ne?